przez Sebastian1981 » Pt sty 03, 2014 17:29
Polski zespół muzyczny założony w 1976 przez Sławomira Łosowskiego.Wkrótce w składzie znalezli się także Grzegorz Skawiński , Grzegorz Tkaczyk i Jan Pluta , którego pózniej na perkusji zmienił Jerzy Piotrowski.Grupa początkowo na pierwszych płytach "Kombi" , "Królowie Życia" grała melodyjnego rocka , wzbogaconego brzmieniem syntezatorów.Jednakże od 1983 nastąpiła zmiana w muzyce Kombi.Utwory powstałe w tamtym okresie "Nie ma jak Szpan" , "Inwazja Z Plutona" oraz " Linia życia" to przykład brzmienia na tzw. new romantic, którym główną rolę odgrywają syntezatory.Kontynuacją tego były bardzo udane albumy studyjne"Nowy Rozdział" , "IV".Ostatni album Kombi " Tabu" z 1989 roku , to powrót do tradycyjnego pop rocka.Zespół w szczególnie pierwszym etapie działalności , wylansował wiele przebojów.Charakteryzowały się one bardzo ładnymi melodiami i ciekawymi tekstami.Pierwszym przebojem zespołu były instrumentalne "Wspomnienia Z Pleneru" z 1979 roku.Potem zespół wylansował min. takie przeboje jak " Przytul Mnie" , " Królowie Życia", "Linia Życia" , "Słodkiego , Miłego Życia " , "Kochać Cię Za Pózno", "Za Ciosem Cios" czy "Nasze Randes Vous".Ostatnie przeboje zespołu To "Nietykalni - Skamieniałe Zło" oraz "Pamiętaj Mnie" z 1989 roku.W 1992 roku po koncertach w Usa , z zespołu odeszli Tkaczyk i Skawiński , co równało się z rozwiązaniem zespołu.W 2004 roku już bez lidera i założyciela Łosowskiego i pod zmienioną nazwą na Kombii , zespół powrócił.Nie będe jednakże wypowiadał się na temat tego okresu , gdyż obecne wcielenie Kombi , bardzo mi się nie podoba.Zespół ma na swoim koncie także płyty koncertowe takie jak "The Best Of Kombi Live" czy "Ostatni Koncert" (reedytowany w 2008 roku pod tytułem "Koncert 15 lecia")a także liczne grono składanek z największymi hitami.Chociażby takie tytuły jak "15 lat" , "Slodkiego , Miłego Życia- Złota Kolekcja" czy też nagrana płyta z nowym wersjami największych przebojów na krótko przed rozpadem ," The Best Of" z 1991 roku , są godnymi uwagi.
Ostatnio edytowano So sty 04, 2014 23:12 przez Sebastian1981, łącznie edytowano 1 raz