Z pół i łąk

Wszystko co dotyczy dbania o zdrowie,zdrowego jedzenia oraz dbania o urodę i kondycję...

Z pół i łąk

Postprzez cichutkiszept » So kwi 12, 2014 12:56

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Kwiaty z mniszka lekarskiego 1000 szt. (tylko dobrze rozwinięte żółte)
Cukier 16 szklanek
Cytryna 4 szt
Woda 4 l
Kwiaty przebrać, wypłukać zalać wodą w dużym garnku. Zagotować i gotować ok 15-20 min., potem odstawić do zaparzenia. Po ok 1 godz. odcedzić kwiaty. Teraz rozpoczynamy odparowywanie. Na lekkim ogniu kilka (3 godz. ) trzymamy wywar i co jakiś czas mieszamy, tak żeby się nie gotował. Następnie dodajemy cukier i sok z wyciśniętych cytryn. Ja na chwilę wrzucam skórki z cytryny później wyjmuje bo inaczej goryczką wszystko przejdzie
Dalej odparowujemy ze 2 godziny. Konsystencja naszego wywaru ma być w postaci syropu. Przelewamy do słojów i przechowujemy w spiżarce.
Dodajemy go do herbaty lub pijemy samodzielnie. Zalecane na stany zaziębienia i bóle gardła. Smaczny i zdrowy .
cichutkiszept
 

Postprzez » So kwi 12, 2014 12:56

 

Re: Z pół i łąk

Postprzez Bonsai » So kwi 12, 2014 20:57

Dostawałam ten SYrop (JA MÓWIE NA TO MIOD) od znajomej.
Pyszny.
Moje dzieci nawet na chlebku jadaly :). Cos wspanialego :)
U nas duzo mleczy tyle ze miastowe to nie warto sie truć :(
Bonsai
 

Re: Z pół i łąk

Postprzez cichutkiszept » N kwi 13, 2014 07:43

trzeba się wybrać na wycieczkę za miasto z daleka od drogi :D
cichutkiszept
 

Re: Z pół i łąk

Postprzez Anna » Cz kwi 17, 2014 21:37

Syrop z cebuli;
dwie lub trzy cebule obrać i drobniutko posiekać , zasypać dużą ilością cukru lub miodu(zdrowiej z miodem) i odstawić na 5 godzin wtedy cebula puści sok który z miodem jest znakomitym żródłem wit.C i leczy kaszel , nasze babcie podawały go dzieciom na kaszel (pod warunkiem,że dziecko nie ma uczulenia na miód) :) :)
Anna
Autorytet
Autorytet
 
Posty: 3536
Dołączył(a): Pt lis 29, 2013 18:33

Re: Z pół i łąk

Postprzez Villhaxa » Pt kwi 18, 2014 19:25

Tak,syrop z cebuli jest rewelacyjny.Sama znam z autopsji że potrafi działać cuda.Serdecznie polecam,żadna tam flegamina. Jeśli dla dziecka zapach jest zbyt ostry zawsze można go stłumić odrobiną soku owocowego.
Villhaxa
 

Re: Z pół i łąk

Postprzez Anna » Pt kwi 18, 2014 23:54

Syrop z cebuli zawiera witaminy ; C,A,B1,B2 oraz cynk i selen.Naturalne specyfiki są najlepsze... :)
Anna
Autorytet
Autorytet
 
Posty: 3536
Dołączył(a): Pt lis 29, 2013 18:33

Re: Z pół i łąk

Postprzez Mycha » Cz kwi 24, 2014 10:58

Mleko z miodem i czosnkiem to sprawdzony sposób na przeziębienie.

Do gorącego mleka wrzuć odrobinę masła, łyżeczkę miodu i pokrojony ząbek czosnku. Jeśli chcesz, możesz odcedzić tak przygotowane mleko. Tak przygotowany napój łagodzi ból gardła, jest bogaty w witaminę A i D oraz wzmacnia odporność organizmu.
Mycha
 

Re: Z pół i łąk

Postprzez Anna » Pt kwi 25, 2014 17:01

Mycha napisał(a):Mleko z miodem i czosnkiem to sprawdzony sposób na przeziębienie.

Do gorącego mleka wrzuć odrobinę masła, łyżeczkę miodu i pokrojony ząbek czosnku. Jeśli chcesz, możesz odcedzić tak przygotowane mleko. Tak przygotowany napój łagodzi ból gardła, jest bogaty w witaminę A i D oraz wzmacnia odporność organizmu.

Polecam-działa :) moja mama też mi taki napój robiła jak byłam dzieckiem :)
Anna
Autorytet
Autorytet
 
Posty: 3536
Dołączył(a): Pt lis 29, 2013 18:33

Re: Z pół i łąk

Postprzez cichutkiszept » So kwi 26, 2014 06:50

syrop z kwiatów bzu czarnego

Składniki:
40 kwiatostanów czarnego bzu (całych baldachimów)
1 kg cukru
1,5 litra wody
2 cytryny
Wykonanie
Kwiaty czarnego bzu zrywamy ostrożnie aby nie otrzepać pyłku.
Zbieramy baldachimy rozkwitnięte, dorodne.
Kwiaty bzu rozkładamy na gazecie aby przypadkowi mieszkańcy mogli je opuścić.
Zebrane kwiaty czarnego bzu uważnie oglądamy, usuwamy zasuszone kwiaty,
odcinamy zielone, grube łodygi a kwiaty wrzucamy do dużego słoika.
W garnku zagotowujemy wodę z cukrem,

Zalewamy gorącym syropem, odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy plasterki cytryny oraz wlewamy sok. Mieszamy.

Wstawiamy do lodówki na 3 dni. Mieszamy kilkakrotnie.
Po tym czasie syrop odcedzamy przez gazę i zagotowujemy.
Gorący przelewamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Działa napotnie, przeciwgorączkowo i moczopędnie, dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne.
Zawiera dużą ilość olejków eteryczne oraz związki wapnia, sodu, potasu i żelaza.

można ususzyć i później robić napar

surowych kwiatów sie nie je -zawierają a zwłaszcza w jego częściach zielonych, niebezpieczny związek o bardzo podobnej do wspomnianej sambucyny nazwie, a mianowicie sambunigryna.

ale w cieście naleśnikowym jak najbardziej -no usmażone -obróbka termiczna niszczy sambunigrynę.
cichutkiszept
 

Re: Z pół i łąk

Postprzez Dżoanna77 » Pn maja 05, 2014 06:13

Naturalne sposoby są dobre na wszystko,także na zbędne kilogramy.Nie potrzeba się głodzić,faszerować chemią,bo są naturalne sposoby i zdrowe przedewszyskim by pozbyć się zbędnych kilogramów :) Kilka sprawdzonych przeze mnie sposobów by mimo lat wciąż wyglądać pieknie :)

Bazylia

Dzięki tym aromatycznym zielonym listkom Włoszki mogą pochwalić się nienaganną talią. Zawarte w bazylii olejki eteryczne łagodzą skurcze jelit, pomagają neutralizować szkodliwe kwasy w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu usuwają wzdęcia. Często to one, a nie tłuszcz, winne są temu, że nasz brzuch wygląda na większy niż w rzeczywistości. Dlatego aromatycznych listków najlepiej używać do przyprawiania dań, które wzdymają, czyli z fasoli, bobu, cebuli i tłustych serów.

Z bazylią najlepiej smakują pomidory, dlatego posiekanymi świeżymi listkami warto posypywać sałatkę caprese albo inne dania z tymi warzywami.

Mięta - apetyt w ryzach

Szklanka naparu ze świeżej mięty to najlepszy napój po zbyt obfitej kolacji pełnej dietetycznych grzechów. Aromatyczne listki natychmiast wprawiają machinę trawienia w ruch. Zawarte w mięcie olejki i inne roślinne substancje stymulują bowiem wydzielanie soków żołądkowych. Wtedy organizm lepiej radzi sobie z ciężkostrawnym jedzeniem. Jeśli szybko nie rozprawi się np. z tłustą karkówką, zalega ona w żołądku oraz jelitach i powstają gazy powodujące wzdęcia. Aromat mięty odświeża i pobudza, co pomaga wytrwać na diecie, kiedy dostarczamy sobie mniej kalorii i w związku z tym mamy mniej energii. Miętowy smak pomaga też zwalczyć ochotę na tuczące słodycze

Mniszek

Sałatka z jego postrzępionych listków i napar z żółtych kwiatków, czyli mleczy, powinny codziennie znaleźć się w menu odchudzających, bo pomagają usunąć z ciała toksyny. W walce z nimi najskuteczniejszy jest korzeń mniszka. Wystarczy wyrwać go z ziemi, umyć, pokroić w plasterki i wysuszyć. Herbatka przyrządzona z niego wspiera pracę wątroby, stabilizuje też poziom cukru we krwi.

Tymianek

Warto mieć go pod ręką, gdy przygotowujemy przyjęcie dla rodziny. Jeśli dodajemy tymianek do pieczeni i zup, to nie grozi nam uczucie przejedzenia, bowiem przyprawa świetnie wspomaga trawienie. Można ją stosować w wersji świeżej i suszonej. Niezwykły aromat tymianku to zasługa olejków eterycznych. Znajdujący się w nich tymol, ma działanie bakteriobójcze.

Chrzan

Mięsne potrawy najłatwiej „odchudzić”, podając je z chrzanem. Zawarte w nim olejki i związki siarki poprawiają wydzielanie żółci, która ułatwia trawienie tłustych potraw. Ostra przyprawa im jest świeższa, tym mocniej działa, dlatego warto kupować cały korzeń. Potem wystarczy zetrzeć go na tarce, dodać trochę tartego jabłka, i jogurtu. Taki sos można trzymać w lodówce kilka dni.
Dżoanna77
 

Postprzez » Pn maja 05, 2014 06:13

 


Powrót do Zdrowie i uroda



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron