Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Wszystko co dotyczy dbania o zdrowie,zdrowego jedzenia oraz dbania o urodę i kondycję...

Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez Killashandra » So lis 30, 2013 19:09

Postanowiłam założyć ten wątek, gdyż podczas zakupów wybierając z tak ogromnej gamy produktów spożywczych nie zawsze wybieramy je właściwie. Często sugerujemy się reklamą, teoriami dietetycznymi, wskazaniami lekarzy niekoniecznie słusznymi(!), wyglądem opakowania, nawykami, smakiem.....Jak więc jeść tak, aby było i smacznie, i zdrowo?
Na początek-proponuję temat- tłuszcze roślinne czy zwierzęce-prawdy i mity.

Natrafiłam niedawno na wywiad z prof. Grażyną Cichosz,która od lat bada zagadnienie roli tłuszczów zwierzęcych i roślinnych w zagrożeniu miażdżycą i nowotworami.fragmenty pozwolę sobie tu przytoczyć.

Całość materiałów tu : http://pokazywarka.pl/margaryna/

Reklamy, zalecenia medyczne, publikacje"zdrowotne"- ze wszystkich stron epatują nas hasłami, jaka to margaryna, ta czy inna ,jest cudowna, wspaniała....a jak jest naprawdę?

Naprawdę- jak dowodzą ponad 10-letnie badania prof. Cichosz- jest zupełnie inaczej.Wzrasta zachorowalność na miażdżycę i nowotwory. A głównym winowajcą tych chorób jest związek o nazwie kwas linolowy omega 6.To dzięki niemu margaryna nie jest produktem zdrowym.W procesach technologicznych wszystkie jej zdrowe składniki przekształcane są w niezdrowe i szkodliwe tzw. izomery trans. Nie wyczuwamy tego, podobnie, jak nie wyczuwamy naszymi zmysłami procesu jej starzenia się, a np jełczejące masło rozpoznamy od razu.Paradoksalnie, nie jest ono dla nas szkodliwe, choć cuchnie okropnie.
Tak naprawdę margaryna to utwardzony olej roślinny.W trakcie jej produkcji te dobroczynne kwasy tłuszczowe są utwardzane, i przekształcają się w niezdrowe.Związki te ,po spożyciu margaryny są wbudowywane w błony komórkowe i utrudniają właściwe funkcjonowanie komórek.
Duńczycy- jako pierwszy kraj na świecie- już w 1994 r. wprowadzili ograniczenie spożycia szkodliwych izomerów trans do 2% w dziennej dawce energii.I te zasady są w Danii przestrzegane- nawet w fast foodach KFC badania wykazały tylko 2%, a w Polsce, Bułgarii,Ukrainie, Białorusi, Węgrzech jest to 29-34% .Całodobowe zapotrzebowanie człowieka na nienasycone kwasy z tłuszczów roślinnych- to łyżeczka oleju, 5,5,g. Oleje po jakiejkolwiek obróbce termicznej z a w s z e szkodzą.Korzystne kwasy nienasycone omega 3 występują w olejach w ilościach śladowych, najwięcej i w najlepszych proporcjach jest ich w olejach rzepakowym i lnianym, ale tylko tłoczonych i spożywanych na zimno.I tak powinny być w diecie stosowane, bez obróbki cieplnej.W wysokich temperaturach w olejach powstają szkodliwe związki. Znajdują się one także w takich produktach, jak batoniki, słodycze,wyroby garmażeryjne, odżywki dla niemowląt(!). Potwierdzają to prowadzone w wielu krajach badania epidemiologiczne.
Źródłem zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych o wysokiej aktywności biologicznej są tłuszcze ryb i ssaków morskich - te kwasy są naturalnym budulcem mózgu , a ich niedobór odpowiada (u dzieci) za ADHD, oraz za depresję, demencję starczą, i inne choroby neurologiczne.
Niestety, te kwasy tłuszczowe, śladowo występujące w olejach, nie mogą zostać wykorzystane przez ludzki organizm,bo nie mogą po spożyciu zostać przekształcone w formy biologicznie aktywne.Ich nadmiar prowadzi do miażdżycy,zakrzepów, alergii, nowotworów sutka,prostaty, jelita grubego.Szczególnie zagrożone są osoby z niedoborem magnezu,cynku, witamin, przyjmujące leki przeciwzakrzepowe,i na nadciśnienie.
Przyjrzyjmy się teraz popularnej od jakiegoś czasu diecie śródziemnomorskiej.Jej "tajemnicą" jest oliwa z oliwek, zawierająca odpowiednie kwasy tłuszczowe i we właściwych proporcjach, stąd nawet smażenie na niej nie jest tak szkodliwe, jak na olejach. Ponadto dieta ta zawiera dużo ryb morskich, owoców i warzyw, trzykrotnie więcej niż w Polsce. Jednak nie wolno oliwy z oliwek zastępować jakimkolwiek innym olejem roślinnym!!!
Nawet tak lubiany olej słonecznikowy jest szkodliwy- dowodzą tego badania prowadzone od 1984 roku.Spożywając oleje po obróbce termicznej, spożywamy szkodliwy kwas linolowy omega 6,odpowiedzialny za powstawanie nowotworów.

Zapytacie- co z cholesterolem? Jego szkodliwość to mit!Jest związkiem niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego. Zjadając tłuszcze zwierzęce podnosimy poziom cholesterolu w organizmie, niewątpliwie. Ale jeżeli są obecne w diecie te "dobre" kwasy biologicznie aktywne-kwasy omega 3, znajdujące się w tłuszczu rybim, to nawet przy wysokim spożyciu tłuszczów zwierzęcych nie istnieje żadne zagrożenie miażdżycą(tzw. paradoks grenlandzki). Tak więc jedną z przyczyn miażdżycy są nie tłuszcze zwierzęce, tylko niedobory w diecie kwasów omega 3.Kiedy spożywamy masło, czy smalec, wzrasta wprawdzie poziom tzw. złego cholesterolu LDL, ale także dobrego cholesterolu HDL!!! Spożywając margarynę podnosimy tylko poziom złego cholesterolu i dodatkowo zwiększamy zagrożenie otyłością, cukrzycą t.2 i nowotworami.
Dlaczego więc margaryny są tak popularne wśród lekarzy? Niestety, nie ze względów zdrowotnych, tylko w związku z aktywnym marketingiem producentów.Popatrzcie sami, mimo prezentowanych przez producentów "rewelacyjnych" informacji o rzekomych zaletach margaryn, zachorowalność na miażdżycę wcale nie spada, a nawet w ciągu ostatnich 40 lat wzrosła czterokrotnie.Potwierdzają to badania epidemiologiczne przeprowadzone w wielu krajach, z których to badan wynika,że głównie odpowiedzialne za nowotwory są wtórne produkty utleniania olejów roślinnych(skutek smażenia). Wyniki wielu badań dowodzą,że przyczyna większość chorób przemiany materii , w tym miażdżycy są zachwiane proporcje kwasów omega 6 i omega 3 w tłuszczach roślinnych. Zaś zaburzenia gospodarki tłuszczowej w organizmie człowieka to także przyczyna schorzeń neurologicznych.Francuzi udowodnili w swoich badaniach,że
niski poziom cholesterolu odpowiada za skłonność do lęków, agresji, depresji i samobójstw.Tak więc obniżanie za wszelka cenę poziomu cholesterolu to zagrożenie dla zdrowia psychicznego. Oczywiście, są osoby, które ze względu na określone schorzenia muszą bardzo poziomu cholesterolu pilnować (chipercholesterolemia, cukrzyca t.2, otyłość), ale znakomita szczupła większość społeczeństwa nie musi się go obawiać. Przecież nie jest to jedyny czynnik odpowiedzialny za zachorowanie na miażdżycę.
Prof. Cichosz jest pewna, że teorię o szkodliwości cholesterolu wymyślono wyłącznie po to, aby zdyskredytować tłuszcze zwierzęce i wprowadzić do ludzkiej diety znacznie tańsze w produkcji oleje i margaryny.
Dlaczego więc lekarze zalecają takie a nie inne produkty żywnościowe? W gruncie rzeczy nie mają szczególnej wiedzy w zakresie dietetyki(kilkanaście godzin w czasie studiów). A szkolenia, seminaria i różne prelekcje potem prowadzą i płacą za nie- ...producenci olejów i margaryn, którzy przez 50 lat za pomocą opłacanych przez siebie ekspertów- wypracowali u odbiorcy - konsumenta-określony system zachowań,stąd brak właściwej profilaktyki.Lekarz tak naprawdę niewiele wie o żywności i dlatego jest obiektem tak bardzo podatnym na sugestie tzw. ekspertów, za pieniądze reklamujących szkodliwe dla zdrowia oleje i margaryny.
Koniec cz.I
Moderację proszę o wybaczenie za post pod postem, ale muszę zamieścić to w dwóch częściach, aby nie nużyc czytających...
Killashandra
 

Postprzez » So lis 30, 2013 19:09

 

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez Athena » So lis 30, 2013 19:37

Wlasciwie to nigdy nie wiemy co jemy i od czego przybywa nam w biodrach.W Polsce jest zwyczaj ukrywania wszystkiego.Za komuny mowili ze pomidory sa rakotwórcze,teraz mowia ze podobno wrecz odwrotnie.Dietetycy dobrze wiedza co szkodzi ale dla rekalmy zrobi sie wszystko wkoncu to pieniadze a one podobno nie smierdza.Ile zywnosci jest modyfikowane genetycznie to juz nie wspomne.Najbezpieczniej bylby jesc same ryby i to jeszcze zlowione osobiscie w morzu,choc i tak nie bedziemy pewni co ta ryba w sobie ma.Nadmiar tluszczów zawsze jest szkodliwe,a reklamy typu ze jakas margaryna obniza cholesterol i kosztuje prawie 10zl to dla mnie lipa.Nie kieruje sie reklamami,choc jesli chodzi o kosmetyki to owszem sprawdzam czy reklamowany produkt zrobi ze mnie 18 jak wciskaja w TV,to do zakupow zywnosciowych jestem zawsze na nie.Jadam duzo ryb,owocow morza wogole preferuje "zdrowa kuchnie" poludniowa,ale nie zastanawiam sie gdzie te krewetki czy gambery plywaly,co jadly itp...Bo umarlabym z glodu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Athena
Moderator
Moderator
 
Posty: 688
Dołączył(a): Śr lis 27, 2013 15:54
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez Killashandra » So lis 30, 2013 19:38

Część II.
Umieralność z powodu miażdżycy maleje- zakrzykną producenci margaryn- owszem, maleje, ale z powodu gigantycznych nakładów na leczenie i diagnostykę, a nie dlatego,że margaryna jest zdrowa!!!

Jak więc jeść zdrowo? Najlepiej posłużyć się zdrowym rozsądkiem.Nie wolno wierzyć reklamom. Należy starannie czytać etykiety na produktach-oleje roślinne mogą znajdować się także w...jogurtach,maśle,żółtym serze, śmietanie 36%. Wybierać produkty bez tego, gdyż ważny jest tłuszcz mlekowy- zawiera kilkanaście związków o właściwościach antynowotworowych,jak witamina E. Ta sama witamina E w tłuszczach roślinnych nie jest biologicznie aktywna w temperaturze ludzkiego ciała, a ta zawarta w produktach mlecznych - tak!!!

Nie jest też prawdą,że tyjemy od tłuszczów zwierzęcych- bo wartość energetyczna 1g każdego tłuszczu jest taka sama i wynosi 9 kcal.
Spożywając tłuszcze zwierzęce jemy mniej, bo tłuszcze te zmniejszają apetyt.Natomiast wspominane izomery trans w tłuszczach roślinnych są odpowiedzialne za otyłość i cukrzycę t.2.
To,że dzieci w szkole kiepsko kojarzą i mają kłopoty z koncentracją, to wpływ słodyczy i coca-coli.
Podstawą sprawności intelektualnej jest dieta bogata w białko -mleko, twarogi, sery, jajka, mięso, ryby.
Teoria o szkodliwości mleka dla osób dorosłych też jest chybiona.

Tłuszcze roślinne są lansowane przez producentów także dlatego,że mogą być dłużej przechowywane- nawet 2 lata od daty produkcji, a taki smalec czy masło- znacznie krócej.Natomiast obecne w tłuszczach zwierzęcych antyutleniacze(wit. A,D,E,K) są aktywne w organizmie człowieka, oddziałują na mózg, błony komórkowe, układ odpornościowy.Brakuje jednak nieco tym tłuszczom"dobrych"kwasów nienasyconych, dlatego trzeba uwzględniać w diecie tłuste morskie ryby. Niestety, zalecenie dietetyków są sporządzane"pod biznes",a przemysł spożywczy znacząco wspiera zwolenników margaryn...

Nasuwa się tu pytanie- a co ze słynna dietą Kwaśniewskiego? Zapewnia ona wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu,ogranicza apetyt, ale na dłuższą metę obciąża wątrobę, choć doskonale reguluje metabolizm.Co zatem powinniśmy wyeliminować z diety dla zdrowia? Ano cukier, i ograniczyć węglowodany.Glukozę niezbędną do funkcjonowania mózgu organizm może wytworzyć z innych produktów- tłuszczów i białek .
Podsumujmy:
Jak jeść zdrowo?

1)Nie bać się cholesterolu. NIE UFAĆ REKLAMOM.
2)Spożywać żywność tradycyjną, o krótkim okresie przydatności do spożycia,i niskim stopniu przetworzenia .
3)Nie tylko owoce i warzywa są źródłem witamin i związków mineralnych.Najcenniejsze składniki ludzkiej diety to :mięso, jaja, mleko, produkty mleczne,tłuste morskie ryby, owoce i warzywa(te ostatnie do 500 g dziennie).
4)Należy unikać produktów zawierających margarynę i utwardzone oleje roślinne ,jak wafle, batony, niektóre czekolady,ciasta, fast foody,niektóre wyroby garmażeryjne.

Całość pod linkiem
http://pokazywarka.pl/margaryna/
Killashandra
 

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez Anna » Pt lut 07, 2014 22:59

[quote="Killashandra"]
Zawsze byłam przeciwnikiem margaryny :)
Anna
Autorytet
Autorytet
 
Posty: 3536
Dołączył(a): Pt lis 29, 2013 18:33

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez JuliaMa » Pt mar 28, 2014 10:15

Ja stawiam na jedzenie warzyw, owoców, kasz, ryb i chudego mięsa. Myślę, że warto sprawdzać etykiety na produktach.
JuliaMa
 

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez jollyroger72 » N kwi 06, 2014 07:36

Obrazek
Obrazek"Hey, where am I?"
"You wanna know where you are?
Hahaha, in PARADISE!"
Avatar użytkownika
jollyroger72
Administrator
Administrator
 
Posty: 4777
Dołączył(a): Cz lis 28, 2013 17:34
Lokalizacja: Port Royal!

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez cichutkiszept » N kwi 06, 2014 07:53

ile diet tyle recept
ale może wystarczy trochę wolniej żyć.....
cichutkiszept
 

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez Anna » N kwi 06, 2014 09:01

cichutkiszept napisał(a):ile diet tyle recept
ale może wystarczy trochę wolniej żyć.....

Tylko w dzisiejszych czasach to raczej nie jest możliwe...a co do diet to ja jem wszystko jedyne co ograniczam to potrawy zawierające jod ze względu na chorobę moją powinnam unikac ryb morskich,owoców morza,kapusty,kalafiora,brokułów a nawet orzeszków arachidowych...ale i tak od czasu do czasu jem te potrawy bo lubię a choroba nie będzie mi menu dyktować :lol: :lol: raz na jakiś czas ale zjadam te potrawy bo ryby morskie i brokuły i kalafiory uwielbiam , no orzeszki też (ach te snikersy :lol: ) :lol: :lol:
Anna
Autorytet
Autorytet
 
Posty: 3536
Dołączył(a): Pt lis 29, 2013 18:33

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez cichutkiszept » N kwi 06, 2014 09:35

ja też myślałam że nie można wolniej żyć - okazało się że można

dla mnie lepiej jest mniej a częściej
dużo warzyw - najlepiej surowych :)
cichutkiszept
 

Re: Jak jeść ,by być zdrowym-czy wiemy, co jemy?

Postprzez Anna » N kwi 06, 2014 09:57

cichutkiszept napisał(a):ja też myślałam że nie można wolniej żyć - okazało się że można

dla mnie lepiej jest mniej a częściej
dużo warzyw - najlepiej surowych :)

Też lubię warzywa :) :)
Anna
Autorytet
Autorytet
 
Posty: 3536
Dołączył(a): Pt lis 29, 2013 18:33

Postprzez » N kwi 06, 2014 09:57

 

Następna strona

Powrót do Zdrowie i uroda



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron